roomм. Вишневе, вул. Молодіжна, 11А
phone(099) 442-70-70phone(068) 462-70-70phone(073) 445-70-70 Facebook UA | RU

Лікування запальних захворювань кишечника

Неспецифічний виразковий коліт – хронічне запалення слизової оболонки прямої і товстої кишки. Хвороба Крона може вражати травний тракт від порожнини рота до ануса, але переважною локалізацією є кишечник. На сьогодні ці два захворювання об'єднані загальним терміном – запальні захворювання кишечника (ЗЗК), що характеризується трансмуральним ураженням кишкової стінки і має різноманітну клінічну картину. Важливо відзначити, що пік захворюваності на виразковий коліт та хворобу Крона припадає на вікову групу від 20 до 40 років. Симптоми виразкового коліту залежать від протяжності й тяжкості ураження і, як правило, включають криваву діарею, ректальні кровотечі, невідкладні позиви до дефекації, тенезми (часті помилкові позиви до дефекації з болючими відчуттями), нетримання калу. Для хвороби Крона характерні такі прояви: абдомінальний біль, немотивована втрата маси тіла та хронічна діарея, слабкість, анорексія, лихоманка. Об'єктивна діагностика ЗЗК включає в себе проведення низки лабораторних та інструментальних досліджень. Основні принципи лікування запальних захворювань кишечника: фармакотерапія; дієтотерапія, направлена на усунення дефіциту поживних речовин, залежить від стадії та активності запалення слизової оболонки кишечника. При помірній активності запалення під час загострення може бути легка дієта, в основі якої є: нежирна їжа та приготування страв без використання жиру; обмеження харчових волокон із поступовим збільшенням при нормальній переносимості за рахунок овочів, фруктів, які краще готувати на пару; виключення з раціону бобових та продуктів, які провокують газоутворення, а також продуктів і страв, які погано переносяться, після яких відчувається дискомфорт, біль в животі; вживання достатньої кількості рідини (2-3 л в день), уникаючи газованих напоїв; відмова від холодних, гарячих та гострих страв; слід їсти повільно, добре прожовувати та не переїдати. При вираженому запаленні до основного харчування додаються спеціальні висококалорійні суміші. Після лікування запальних захворювань кишечника у період ремісії харчування повинно бути різноманітним: збільшення вживання цільних злаків; вживання п'яти овочів та фруктів в день; обмеження вживання цукру (до 25 г на добу) та солі (до 5 г на добу), жиру та жирних страв; застосовувати бережливі способи кулінарної обробки; щодня вживати нежирні молочні продукти, регулярно їсти помірну кількість м'яса, риби, яєць – 2-3 рази на тиждень. Першочерговими завданнями у лікуванні запальних захворювань кишечника є контроль над перебігом хвороби, досягнення ремісії, профілактика ускладнень та підвищення якості життя пацієнтів для сприятливого життєвого та соціального прогнозу. Ми дбаємо про Ваше здоров'я!